מגש חד פעמי לעומת מגש רב פעמי: מה יותר בר טוב? מפעלי ייצור נעים בין מתקנים ביו-ראקטורים (bioreactors) לייצור פריטים חד פעמיים, לבין צינורות וציוד עיבוד אחר מנירוסטה לייצור פריטים רב פעמיים. עם זאת, בשנים האחרונות החלה התעשייה להתבונן מעבר לשלילת פריטי הפלסטיק החד פעמיים.
ייצור התרופות מאמץ היום מערכות חד פעמיות, כאשר כמעט 85% מהעיבוד הביולוגי עושה שימוש משמעותי בפריטים חד פעמיים, כמו למשל מגש חד פעמי. זאת, במיוחד בתהליכים הנקראים Upstream Processes, כמו תרבית תאים, הפרדת תאים וקציר.
מגש חד פעמי
המונח ׳חד פעמי׳, בין אם הוא מתייחס למגש חד פעמי או לכפפות חד פעמיות, הוא לעתים קרובות שם נרדף לפסולת. אבל אלה התומכים במערכות חד פעמיות טוענים שהן למעשה טובות יותר לסביבה מהמערכות הרב פעמיות, כי הן לא דורשות, בין היתר, תהליכי עיקור עתירי אנרגיה.\
בואו נראה איך שני סוגי המערכות האלה מסתדרים עם קיימות, מבחינת צריכת אנרגיה ומים; ומיחזור פסולת:
צריכת אנרגיה ומים
שני ההליכים: ניקוי במקום – CIP (Clean in Place) ועיקור במקום – SIP (Sterilization in Place), הם הליכים שהיצרנים נדרשים לבצע על ציוד קבוע כדי למנוע זיהומים. שיטות עיקור אלה זקוקות לכמויות גדולות של חום ומים מטוהרים, כמו גם לכימיקלים מסוכנים כמו קאוסטיקה (Caustics). בנוסף, הציוד צריך להיבדק באופן קבוע ולפעמים יש צורך גם באימות CIP חלקי או מלא.
פריטים לשימוש חד פעמי, כמו מגש חד פעמי, יוצרים פחות טביעת רגל פחמנית מכיוון שאין צורך בסטריליזציה. ואכן, עם מערכות חד פעמיות התהליך הופך פשוט יותר, כאשר למעשה מכניסים לסביבת הייצור מוצר סטרילי מאומת לחלוטין.
עוד שירותים שאנו מספקים
חלוקים חד פעמיים >> | כפפות ניטריל >>
מפעלי ייצור
מצד אחד: מערכת חד פעמית, כמו למשל מגש חד פעמי, תופסת פחות ושוקלת פחות ממוצר קבוע.
- מפעל לייצור מסורתי רב פעמי, כולל באתר אולי אלף ליטר של ביו-ריאקטורים מנירוסטה.
- מפעל לייצור ציוד חד פעמי מתוכנן בדרך כלל לייצור אצווה קטנה יותר, ולשימוש במכלים קטנים יותר שתופסים פחות מקום. לכן צריכת האנרגיה הכוללת של הייצור החד פעמי נמוכה יותר.
מצד שני: הצורך המתמיד בפריטים חד פעמיים פירושו שייצור מתמשך דורש יותר אנרגיה ומים. כמות המים הדרושה לשנת ייצור אחת של פריטים חד פעמיים, עולה על הכמות הדרושה לייצור ציוד מנירוסטה שאורך החיים שלו נע בין 20-15 שנים.
מיחזור ופסולת
למוצרים מנירוסטה יש אורך חיים של כ-600 אצוות ייצור, ולאחר מכן ניתן למכור אותם, ליצור מהם פריטים מחדש או להמיס ולמחזר אותם. עם זאת, יש לקחת בחשבון שהליך המיחזור הוא עתיר אנרגיה. בנוסף, עדיין יש להחליף באופן קבוע חלקים אחרים באתר, כמו מסנני אוויר.
ציוד חד פעמי לעסקים לא ניתן למחזר כי הוא פסולת ביו-רפואית. השלכתו אינה תהליך קל, בתקווה שבקרוב תימצא דרך אחרת לפתור את הבעיה. בכול אופן, המודלים הראו שהחיסכון במים ובאנרגיה משימוש בחפצים חד פעמיים, מתקזז עם בעיית הפסולת.